na wszelki wypadek

Srebna nić pajęczyny

Historia ludzkości to historia rozwoju.

Człowiek starał się coraz to skuteczniej wykorzystywać przedmioty, które miał do dyspozycji, dokonywał nowych wynalazków, podróżował po całej kuli ziemskiej, aby postawić swoją stopę na nieodkrytych lądach. Odkrywał nowe techniki i wciąż doskonalił te wymyślone wcześniej. Oczywiście dotyczy to także dziedziny opatrywania ran.

Potrzeba zawsze była i jest matką wynalazku. Rozwój w opatrywaniu ran całkowicie zawdzięczamy tej potrzebie, czyli poszukiwaniu optymalnych metod leczenia.

Należy stwierdzić, że choć w przeszłości wybór środków opatrunkowych nie był oszałamiająco różnorodny, to jednak i tak nasi przodkowie wykazywali się w tej dziedzinie zadziwiającą kreatywnością. I tak rany były dezynfekowane winem lub octem, zaopatrywane liśćmi babki lub łopianu, a nawet zalewane smołą (dzięki czemu powstawał tzw. opatrunek okluzyjny).

Nie dowiemy się już, która z tych metod zaopatrywania ran była najbardziej skuteczna i jednocześnie najmniej bolesna dla pacjenta. Nie dowiemy się też, co myśleli sami pacjenci o takim leczeniu. Niestety nie dysponujemy statystykami, ile ludzkich żyć udało się uratować dzięki liściom łopianu, ile dzięki smole, a ile dzięki innym tego typu wynalazkom.

W świecie bohaterów trylogii Sienkiewicza najskuteczniejszym opatrunkiem na rany cięte i postrzałowe był chleb zagnieciony z pajęczyną. Dzięki tej technologii Zagłoba uratował Bohuna posieczonego w pojedynku przez Wołodyjowskiego, a Kiemlicze uratowali Kmicica postrzelonego przez księcia Bogusława Radziwiłła.

Spory na temat tego, czy pajęcza nić rzeczywiście posiada właściwości bakteriobójcze trwają nawet obecnie. Niektórzy naukowcy twierdzą, że w pajęczynie znajdują się specjalne grzyby, które rozrastają się korzystając z chlebowej pożywki i wytwarzają w ten sposób penicylinę. Jest też teoria, że pajęczyna stanowi opatrunek idealny na rany pooparzeniowe, a ponadto tamuje krwawienie dzięki zawartym w niej substancjom: pirolidynie*, odpowiadającej za ogólny poziom nawilżenia nici, wodorofosforanowi potasu*, który reguluje kwasowość i nie dopuszcza do rozwoju grzybów i bakterii oraz azotanowi potasu*, który hamuje wzrost flory bakteryjnej.

Są też liczni przeciwnicy tej metody - twierdzą oni, że jest to mit i stosowanie pajęczyny nie daje żadnych pozytywnych efektów terapeutycznych, a jest wręcz niebezpieczne dla zdrowia i niezgodne z zasadami higieny, ponieważ samo „usuwanie patyczków i śmieci widocznych gołym okiem przed aplikacją na ranę”, nie czyni pajęczego opatrunku bezpiecznym biologicznie.

Jedno jest pewne, na chwilę obecną nie zatrudniamy pająków do wytwarzania tego, być może cennego surowca do produkcji opatrunków i nie pracujemy nad wydajnością ich pracy. Choć kto wie co przyniesie przyszłość.

Tym niemniej w zamian mamy ogromny wybór opatrunków w postaci błon, pianek, proszku lub żelu, które aplikujemy na powierzchnię ran płytkich, wsypujemy do środka ran głębszych czy polewamy na rany suche - w zależności od tego, czego oczekujemy od opatrunku lub z jaką raną mamy do czynienia: z raną lekką, którą z łatwością zaopatrzymy w domu własnymi siłami, używając na przykład plastra czy też przewlekłą, której wyleczenie wymaga dużo większego wysiłku, wiedzy i bardziej specjalistycznych materiałów opatrunkowych.

Obecnie niejeden pająk mógłby pozazdrościć inteligentnym opatrunkom, zawierającym dobroczynne substancje czynne, które niczym małe komputerki zarządzają infekcją, wysiękiem, nie wymagają częstej zmiany lub wręcz są resorbowalne, tzn. rozpuszczają się w ranie samoistnie po upływie określonego czasu; opatrunkom, które dopasowują się do anatomii ciała pacjenta, tworzą tzw. „drugą skórę”.

Dzisiaj dla Bohuna i Kmicica zastosowanoby opatrunek chłonny z chitozanem i srebrem. A pająk spokojnie spałby w kącie.

Bibliografia:
*biomolecula.ru

Ta strona korzysta z plików cookie

Korzystamy z danych lub plików cookies w Twojej przeglądarce, w celu personalizacji i poprawy wygody korzystania z naszej strony, analizy aktywności na stronie co pomaga wspierać nasze działania marketingowe i sprzedażowe, wyświetlania spersonalizowanych reklam w oparciu o informacje na temat Twoich zainteresowań (obejmujące Twoją aktywność na naszej stronie lub w innych witrynach) oraz Twojej lokalizacji. Poniżej możesz zmienić ustawienia przeglądarki, by blokować niektóre lub wszystkie pliki cookie.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu TZMO SA z siedzibą pod adresem ul. Żółkiewskiego 20/16 87-100 Toruń

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

5.    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

Nazwa Domena Typ Czas trwania
_ga .matopat.pl Statistic 2 years
_gid .matopat.pl Statistic 1 day
_gat_gtag_[id] .matopat.pl Statistic 1 minute

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

źródła informacji: http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zapisz wybór Zatwierdź wszystko