na wszelki wypadek

Hydrokolid nie tylko na talerzu

Czy tort czekoladowy ma coś wspólnego z opatrywaniem ran? Tak, i nie tylko on. Pyszne lody, desery, sosy do sałatek, a nawet wino zawierają substancje, które doskonale sprawdzają się … w leczeniu ran.

Ci z nas, którzy uważnie czytają etykiety produktów spożywczych, spotykają tam takie (na pierwszy rzut oka nic nie mówiące) nazwy, jak mączka z drzewa świętojańskiego, guma ksantanowa, agar czy karagen. Tymczasem są to substancje dodawane do żywności w celu nadania im odpowiedniej konsystencji - żelowania, zagęszczania i stabilizowania.

Mogą być one pochodzenia naturalnego (z roślin lub zwierząt) lub syntetycznego. Zbiorczo są one określane mianem hydrokoloidów i są odpowiedzialne za smak, wygląd oraz strukturę naszych ulubionych dań.

Unikalne właściwości hydrokoloidów znalazły również swoje zastosowanie w medycynie. A biorąc pod uwagę to, że charakteryzują się one neutralnością, brakiem toksyczności w stosunku do żywych organizmów oraz stabilnością wyrobu gotowego, są one idealnym składnikiem opatrunków na rany różnego rodzaju.

Te same właściwości hydrokoloidów, które cenimy sobie przy używaniu pektyny dla wyrabiania galaretki do sernika, czyli takie zagęszczenie/żelowanie produktu można zaobserwować, nakładając na ranę opatrunek hydrokoloidowy, gdyż wiąże on wodę, przekształcając ją w żel, dzięki zdolności do zatrzymywania wilgoci w swojej rozgałęzionej i polimerowej strukturze. Przy czym zdolność ta ma charakter ograniczony, ponieważ zadaniem opatrunku hydrokoloidowego nie jest absorpcja wysięku, a utrzymanie wilgotnego środowiska, co sprzyja procesowi gojenia rany. Warto w tym miejscu wskazać, że w toku badań klinicznych wykazano, że rany leczone w wilgotnym środowisku goją się średnio o 50% szybciej, niż rany leczone w suchym środowisku, za pomocą zwykłych opatrunków z gazy.*

Jeżeli chodzi o strukturę opatrunku hydrokoloidowego, to jest ona bardzo prosta - podłoże (zazwyczaj poliuretanowe) pokrywa się warstwą hydrokoloidu.
Opatrunki hydrokoloidowe są szeroko stosowane w leczeniu ran trudno gojących się, takich jak: odleżyny, owrzodzenia podudzi, stopy cukrzycowe. Tym niemniej można go również stosować do leczenia ran mniej wymagających, które także mogą być bardzo bolesne.

Opatrunki hydrokoloidowe posiadają szereg zalet:

  • mała częstotliwość zmian - technologia hydrokoloidowa umożliwia pozostawanie wyrobu na ranie bardzo długo, nawet do 7 dni;
  • wodoodporność - można z nimi przeprowadzać zwykłe czynności higieniczne takie jak kąpiel, prysznic itp.;
  • dopasowanie do anatomii ciała - dzięki wysokiej elastyczności surowca;
  • ochrona zakończeń nerwowych - ulga w bólu, złagodzenie pieczenia i dolegliwości bólowych.

Zapraszam do zapoznania się z wyjątkowymi zaletami opatrunku hydrokoloidowego na pęcherze Comfort PLUS, który wykorzystuje wszystkie zalety hydrokoloidów, zapewniając bezpieczne leczenie w środowisku wilgotnym.

* ©️ Nature Publishing Group, 20 01 1962, vol. 193

Ta strona korzysta z plików cookie

Korzystamy z danych lub plików cookies w Twojej przeglądarce, w celu personalizacji i poprawy wygody korzystania z naszej strony, analizy aktywności na stronie co pomaga wspierać nasze działania marketingowe i sprzedażowe, wyświetlania spersonalizowanych reklam w oparciu o informacje na temat Twoich zainteresowań (obejmujące Twoją aktywność na naszej stronie lub w innych witrynach) oraz Twojej lokalizacji. Poniżej możesz zmienić ustawienia przeglądarki, by blokować niektóre lub wszystkie pliki cookie.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu TZMO SA z siedzibą pod adresem ul. Żółkiewskiego 20/16 87-100 Toruń

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

5.    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

Nazwa Domena Typ Czas trwania
_ga .matopat.pl Statistic 2 years
_gid .matopat.pl Statistic 1 day
_gat_gtag_[id] .matopat.pl Statistic 1 minute

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

źródła informacji: http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zapisz wybór Zatwierdź wszystko