na wszelki wypadek

Fazy gojenia

Nie istnieje jeden uniwersalny opatrunek, który może być zastosowany w każdym przypadku.

Nie istnieje jeden uniwersalny opatrunek, który może być zastosowany w każdym przypadku.Nie istnieje jeden uniwersalny opatrunek, który może być zastosowany w każdym przypadku.

Opatrunki pełnią różne funkcje: oczyszczającą, chłonną czy ochronną, często się uzupełniają i żaden z nich samodzielnie nie sprosta wszystkim potrzebom rany przechodzącej przez kolejne etapy gojenia:

  • fazę zapalenia (wysięku),
  • fazę ziarninowania i naskórkowania (wzrostu),
  • fazę dojrzewania (przebudowy).

1. Fazy zapalenia (wysięku)

Ta faza jest odpowiedzią organizmu na uraz. Z powodu zaburzeń krążenia, rozszerzenia i zwiększenia przepuszczalności naczyń włosowatych pojawia się obrzęk, któremu towarzyszy wysięk.

 

 

Funkcje opatrunku w fazie zapalenia:

  • Zatamowanie krwawienia
  • Przyspieszenie naturalnego oczyszczenia rany
  • Pochłanianie nadmiaru wydzieliny
  • Zapobieganie infekcji wtórnej

2. Funkcje ziarninowania i naskórkowania (wzrostu)

Ziarninowanie -przejście z fazy zapalnej do fazy proliferacyjnej, które kontrolowane jest przez makrofagi oraz inne komórki. Makrofagi czynnikistymulujące wzrost fibroblastów

 

 Fibroblasty wypełniają przestrzeń, która pozostała po utraconej tkance ziarniną

  Fibroblasty wypełniają przestrzeń, która pozostała po utraconej tkance ziarniną

 

Zwężenie rany - wiele fibroblastów przekształca się w miofibroblasty.Sieć połączonych miofibroblastów ściąga brzegi rany (0.6- 0.7 mm/na dzień).

 

Zwężenie rany sprawia, że blizna jest mniejsza niż początkowo rana.

Zwężenie rany sprawia, że blizna jest mniejsza niż początkowo rana.

 

Naskórkowanie - nowy naskórek, który potrzebny jest do całkowitego zamknięcia rany.

 

 Migrujące z brzegów rany komórki naskórka pokrywają ziarninę i tworzą nowy naskórek.

Migrujące z brzegów rany komórki naskórka pokrywają ziarninę i tworzą nowy naskórek.

 

Funkcje opatrunku w fazie wzrostu:

ziarninowanie:

  • utrzymanie wilgotnego środowiska
  • Pochłanianie nadmiaru wydzieliny
  • Ochrona przed urazem mechanicznym
  • Zapobieganie infekcji wtórnej

naskórkowanie

  • trzymanie wilgotnego środowiska
  • ochrona delikatnego naskórka podczas zmiany opatrunku

3. Faza dojrzewania

Dojrzewanie - wolna reorganizacja mikroskopowej struktury tkanki bliznowatej, przebudowa prowadzi do poprawy wytrzymałości blizny, jej zmniejszenia i wygładzenia. Ten etap może trwać miesiącami a nawet latami.

W leczeniu nieprawidłowego bliznowacenia stosuje się:

  • miejscowe opatrunki silikonowe
  • ucisk bandażami lub specjalistyczną odzieżą uciskową
  • zabiegi chirurgiczne,
  • terapię kortikosteroidową, laser i kriochirurgię
     

Funkcje opatrunku w fazie dojrzewania:

  • wygładzenie blizny
  • wybielenie blizny
  • zmniejszenie blizny

Ta strona korzysta z plików cookie

Korzystamy z danych lub plików cookies w Twojej przeglądarce, w celu personalizacji i poprawy wygody korzystania z naszej strony, analizy aktywności na stronie co pomaga wspierać nasze działania marketingowe i sprzedażowe, wyświetlania spersonalizowanych reklam w oparciu o informacje na temat Twoich zainteresowań (obejmujące Twoją aktywność na naszej stronie lub w innych witrynach) oraz Twojej lokalizacji. Poniżej możesz zmienić ustawienia przeglądarki, by blokować niektóre lub wszystkie pliki cookie.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu TZMO SA z siedzibą pod adresem ul. Żółkiewskiego 20/16 87-100 Toruń

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

5.    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

Nazwa Domena Typ Czas trwania
_ga .matopat.pl Statistic 2 years
_gid .matopat.pl Statistic 1 day
_gat_gtag_[id] .matopat.pl Statistic 1 minute

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

źródła informacji: http://wszystkoociasteczkach.pl/

Zapisz wybór Zatwierdź wszystko